Vidzemes veiksmes stāsti

VPR-logo_LV-transparent

ZS Igaunīši

Entuziasts 2023

Alūksnes novads
Piemājas saimniecība IGAUNĪŠI
Zemeņu audzēšana un biškopība

Kontakti:
“Igaunīši”, Jaunalūksnes pagasts, Alūksnes rajons, LV-4350
sintija.ilsjane@inbox.lv
+ 371 25409955

“Igaunīši” – šajā ģimenes saimniecībā čaklums ir tas, ar ko aizsākās uzņēmējdarbība. Ģimenes uzņēmuma nodibināšanā vislielākais nopelns ir Sintijai Ilsjānei, kura, sekojot gan mātes ierādītam darbam – zemeņu audzēšana, gan tēva aizsāktam darbam – biškopība, nu ir izveidojusi savu piemājas saimniecību, kas ir viena no Vidzemes zemeņaudzētāju tirgus ievērojamiem dalībniekiem. “Igaunīšu zemenes” atpazīst daudzi. 

Sintija, būdama vien 15 gadus jauna, uzsāka savu saimniekošanu 2013. gadā,  piedaloties pašvaldības organizētajā Jauniešu biznesa ideju konkursā komercdarbības uzsākšanai  Alūksnes novadā. Te viņa ieguva savu pirmo finansējumu. Katru gadu attīstoties un īstenojot arī LAD projektu, uzņēmēja ir pierādījusi, ka laukos uzņēmējdarbību var veikt arī jauni, strādāt griboši cilvēki!

Aizrautība ir īpašība, kas var būt liela motivācija citiem – Sintijas entuziasms un degsme piesaistīja darboties visu ģimeni. Tiklīdz darbos iesaistījās visi, saimniecība strauji attīstījās. Šobrīd no pāris zemeņu stādiem un pāris bišu stropiem saimniecība ir izaugusi līdz 3 hektāru lielam zemeņu laukam un 59 bišu stropiem. Tagad uzņēmumā iesaistīti visi ģimenes locekļi – Sintijas tētis, vīrs, bērni, brālis – visi kopā dara un kopīgi pieņem lēmumus. “Strādājot laukos, viens Tu neesi darītājs,”  atzīst Sintija, “svarīgi ir atrast komandā cilvēkus, kas domā līdzīgi un spēj strādāt vienā tempā”. Sintija lepojas, ka uzņēmumā ir iesaistījusies visa ģimene – viņi novērtē to, kas ir dots no dabas un ir pateicīgi par sava darba atzinību no apkārtējiem. Saimniecība 2022. gadā ir bijusi starp Zemkopības ministrijas konkursa “Sējējs 2022” nominantiem, saņemot veicināšanas balvu nominācijā ‘’Ģimene lauku sētā’’. 2023.gada maijā tika saņemts pagodinājums no Alūksnes novada pašvaldības uzņēmējdarbībā – nominācijā ‘’Par mērķtiecīgu un neatlaidīgu saimnieciskās darbības izaugsmi’’. 

Saimniecība nodrošina un apkalpo vairākas savas tirdzniecības vietas, kurās piedāvā visu savu produktu grozu – svaigas zemenes, stādus, medu, propolisu, ziedputeksņus, vasku. Šāda veida tirdzniecības modelī ir iespēja aktuālās zemeņu sezonas laikā iepazīstināt klientus ar citiem saimniecībā ražotiem produktiem. 

Zemeņu audzēšanā ir būtiski izvērtēt, kuras šķirnes konkrētā vietā ir vairāk piemērotas un dod lielāku ražu. No sākotnējām 26 šķirnēm, saimniecība ir atstājusi 5 pamatšķirnes, kas novērtētas kā ražīgākās, klientu pieprasītākās un kas pašiem vislabāk garšo. Par stādiem labvēlīgiem apstākļiem jārūpējas visu gadu – vīrs Sandijs ir pats projektējis un izveidojis laistīšanas sistēmu, savukārt tēvs Oļegs ir izstrādājis labāko augsnes apstrādes modeli, lai sagatavotu laukus zemeņu audzēšanai. 

Uzņēmuma veiksmes formula ir neatlaidīgs darbs, kā arī individuālā komunikācija ar klientiem. Karstajā zemeņu sezonā samnieki lutina savus klientus ar iespēju tikt pie zemenēm jebkurā dienā un gandrīz jebkurā laikā. “Igaunīši” ir komunikācijai atvērti vienmēr.

Papildus, uzņēmumā uz šo brīdi ir nodarbināts viens darbinieks. “Nav problēmas atrast darbiniekus reģionā, ja ir pozitīva attieksme, godīgs un atbilstošs atalgojums”  novērtē Sintija. 

Pozitīva humora deva ir neatņemami ikdienas vitamīni. Dzīvojot un strādājot tuvu Latvijas austrumu robežai, un skatoties uz savu jaunāko paaudzi, Sintija un Sandijs noteic, ka viņi ir Latvijas sākums.

Esmu darījusi visu, lai mani šī vieta pietur,”  Sintija ar saimnieces acīm noraugās pār ģimenes iekoptajiem laukiem. Jaunajiem uzņēmējiem novēl atrast savu iedvesmas cilvēku, kurš var palīdzēt kā mentors, un arī pati ir gatava dalīties savā pieredzē.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp