Vidzemes veiksmes stāsti

VPR-logo_LV-transparent

SIA Kokļu mežs

Inovācija 2023

Limbažu novads
Kokļu spēles studija un apmācība

Kontakti:
Studijas adrese: Matīsa iela 81, Rīga, LV1009
www.koklumezs.lv
koklumezs@gmail.com

+ 371 25 414 405

Uzņēmums piedāvā īpaši izstrādātu kokles spēles apmācības programmu, kurā reģistrējoties, pieejami mācību materiāli, lai katrs interesents tos varētu izmantot sev ērtā laikā un vietā. Programma izstrādāta ļoti veiksmīgi, jo nav nepieciešama pedagoga klātbūtne kokļu spēles apguvei un mācību materiāli paredzēti dažādiem kokles spēles prasmju līmeņiem. Nodarbību organizēšanai uzņēmums ar “LEADER” programmas atbalstu ir iegādājies 80 kokles un izstrādājis datorprogrammu. Uzņēmuma mērķis ir veicināt kokles kā mūzikas instrumenta atpazīstamību, kokļu būves nozares attīstību, veidot koklētāju kopienu, iedrošināt un motivēt cilvēkus apgūt kokles spēli, nodrošināt instrumenta pieejamību. Uzņēmumā šobrīd nodarbināti 2 darbinieki. 

Uzņēmuma dibinātājs Ansis Jansons jau no bērnības dzīvo mūzikas pasaulē, jo īpaši tautas mūzikā. Viņa tēvs gatavo kokles. Kokļu klātesamība Ansi jau agri ievilināja kokles mūzikas pasaulē. Apgūstot pašam šo spēli, Ansis sāka mācīt arī citus un nolēma dibināt uzņēmumu. 

SIA “Kokļu mežs” rada lietas un pakalpojumus ar pievienoto vērtību, kas seko koklētāja ceļojumam – palīdz atklāt kokli kā instrumentu, palīdz saprast, cik viegli ir sākt spēlēt, apgūt un attīstīt prasmes. Uzņēmums piedāvā iegādāties kokles un arī tās iznomāt uz laiku. 

Ja gribi strādāt lielā mērogā, jārēķinās, ka ieguldījumi būs lieli, jāstrādā daudz. Lai uzņemtos atbildību veidot uzņēmumu, ir jāspēj degt par to, kas tiks darīts. Tikai tas var ļaut celties rītu no rīta, brīvdienās un vakaros, lai paceltu gaisā kaut ko nebijušu, kaut ko brīnumainu, kas tad arī ir uzņēmums,” iesaka Ansis. 

Ir divi lieli virzieni, kā strādā uzņēmums – tā ir fiziska studija Rīgā, kur var mācīties, darboties un tā ir digitālā attālināto nodarbību platforma, kurā notiek individuāls darbs un darbs grupās.

Uzņēmuma nosaukumam iedvesma ir rasta dabā – ejot pa mežu var redzēt, ka koki ir līdzīgi, bet tomēr atšķirīgi. Tāpat arī kokles – katra ir atšķirīga, ar individuālu raksturu, skanējumu. Tas arī ir nosaukuma un idejas pamatā.  

Vislielākie izaicinājumi ir būt gatavam strādāt daudz, garas stundas un darīt to ar prieku,” atzīst Ansis. Līdz šim uzņēmuma riski ir bijuši saistīti ar tehnisko risinājumu atrašanu, būvējot digitālo platformu, kāda vēl nekad nav bijusi – daudz nezināmā, problēmas, kurām nav līdzvērtīgas pieredzes, arī lielie finanšu ieguldījumi programmēšanai. Otra lieta, kurā arī netrūkst izaicinājumu, ir gaistošāka – prast noturēties aktualitātes aplī, jo tehnoloģijas attīstās, tāpēc jāspēj būt uz viļņa

Katra mazā mērķa sasniegšana – atrastie tehnoloģiskie risinājumi, apmācīto cilvēku skaits, izstrādāto programmu skaits – ir lieliski sasniegumi, bet tas nav tas, kas katru dienu mudina celties no rīta un darboties, ieguldīties uzņēmumā. Katrs cilvēks, kurš atnāk uz nodarbību un aiziet no tās laimīgs, jo viņa diena ir padarīta labāka, ir galvenā motivācija, kas virza attīstīties.

Ansis atklāj, ka šī brīža izaicinājums ir izdarīt visu, ko ir degsme izdarīt. “Vēlēšanās ir lielāka nekā pietiek stundu dienā, un pat ja gulēts tikai 6 stundas, nekad nepietiks laika izdarīt visu un sabalansēt ģimenes dzīvi, kā arī visas citas foršās idejas un sapņus, ko gribās piepildīt.

Šī brīža straujajā digitalizācijas laikmetā, kad var strādāt no jebkuras vietas, Ansis izvēlējies Limbažus, kur paralēli aktīvam darbam, var baudīt dabas klātbūtni, nesteidzīgo dzīves ritmu, arvien vairāk novērtēt mieru. Anša personīgais mērķis sakrīt ar uzņēmuma mērķiem – palīdzēt pasaulei iepazīt kokli un iepazīt sevi caur kokles spēli. Ansis savai ģimenei, tāpat kā bērnībā viņam vecāki, ir nodrošinājis pilnu māju ar mūzikas instrumentiem. Un te nav runa par atbalstu no ģimenes, te ir stāsts par pasauli, kurā dzīvot, par kopējo attieksmi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp