Vidzemes veiksmes stāsti

VPR-logo_LV-transparent

ZS Mētras

Mājražotājs 2023

Ogres novads
Lauksaimnieciskā ražošana videi draudzīgām metodēm

Kontakti:
“Mētras” Ciemupe, Ogresgala pagasts, LV-5041
www.metras.lv
zs.metras@gmail.com
+ 371 29466912

Ulda un Ivetas ģimene savu nišu uzņēmējdarbībā ir atraduši, hobiju pārvēršot par saimniecisko darbību. Dzimtas īpašumā Daugavas krastā ģimene bioloģiskām lauksaimniecības metodēm kopj un apstrādā 2 hektāru lielu cidoniju lauku, kas ir galvenais resurss, lai taptu “Mētru gardumi”.

Uzņēmums darbojas kopš 2017. gada. Kā viena no galvenajām motivācijām bija iespēja saņemt atbalstu savai idejai no Lauku atbalsta dienesta, realizējot projektu uzņēmējdarbības uzsākšanai. Izvērtējot zemes kapacitāti, ģimene pamatā izvēlējusies audzēt daudzgadīgos stādus – cidonijas, papildus iekopjot arī rabarberus, zemenes un citas kultūras, kuras paši pārstrādā garšīgos un veselīgos produktos.

Neatlaidīgi un rūpīgi attīstot mājražošanu, uzņēmums ir izaudzis no mājas virtuves līdz labiekārtotām ražošanas telpām, šobrīd tirgū piedāvājot 28 dažādus produktus – cidoniju džemus, cidoniju sulu un sīrupus, cidoniju pastilas, sukādes, ogu pastilas un bezē cepumus. Garšu meistare un ideju ģeneratore ir saimniece Iveta, turpretī Uldis ir atbildīgs par lauksaimniecību. Kopā papildinot vienam otru, viņiem izdodas katru gadu palielināt uzņēmuma jaudu, kas ir svarīgi apsaimniekojot nelielas zemes platības. 

Tā kā zemes maz, nekāda lielražosana nesanāk, jādomā kas tāds, kas rada pievienoto vērtību – ka varam visu izdaudzēt paši bioloģiski, paši arī pārstrādāt,” tā saimnieks Uldis stāsta par ģimenes izvēli, ar ko nodarboties, jo dzinulis darīt ir bijis jau krietni pirms iespējas. Uzsākot uzņēmējdarbību, nebija bailes par riskiem, vienkārši sāka darīt – sāka ražot pirmos produktus, meklēja jaunas garšas, formas. Pirmos produktus radīja, lai vispār saprastu, ko nozīmē būt uzņēmējam. Tagad mājražošana aizņem arvien vairāk laika un liek domāt un meklēt veidu, kā saimniekot, lai ražošana varētu aizstāt algotos darbus, kas paralēli ir abiem saimniekiem. Tomēr, tā ir arī neliela priekšrocība, kas sava uzņēmuma attīstības fāzē ļauj vairāk eksperimentēt. 

“Mētru gardumi” top iesaistoties arī Ulda un Ivetas bērniem, kuri piedāvā savas idejas jauniem produktiem. Kopā izgaršojot, testējot, atrodot to, kas pašiem patīk, garšo, gardumi nonāk veikalu plauktos un tirdziņos. Iveta savus klientus palutina ar receptēm – izglītojošu informāciju, kā izmantot “Mētru gardumus”, aktīvi komunicējot sociālajos tīklos. Tā ir arī uzņēmuma garanija – parādīt savu ražošanas ciklu no stāda līdz produktam burciņā. Kā atzīst saimnieks Uldis: “Tā ir uzņēmuma veiksmes formula – klientiem pieejama audzēšanas un ražošanas procesa caurskatāmība”. 

Apzinoties savas zemes un vietas vērtību, saimnieki saskata, ka potenciāli vēl ir daudz ko darīt, izmantojot vietas potenciālu. “Visu jādara ar tādu domu, ka raugoties nākotnē kaut kas jau būs gatavs, lai vieglāk dzīvot,” uzsver Uldis. Nākotnē saimnieki vēlas palielināt meristēmu cidoniju stādu īpatsvaru savā laukā, kā arī iegādāties jaudīgākas ražošanas iekārtas, arī jauna veida iekārtas, lai attīstītu ražošanu. Iespējams tad, atrodot jaunu ekspertspējīgu produktu, tiktu realizēts sapnis – strādāt tikai savā saimniecībā.

Ivetai un Uldim nav šaubu par uzņēmējdarbības turpināšanu, uz to motivē gan pašu prieks par sasniegto, gan klientu labās atsauksmes un novēlējumi. 

Jaunajiem uzņēmējiem iesaka noteikti sākt darīt, nenobīties pirms darīšanas, tad arī būs rezultāti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp