Vidzemes veiksmes stāsti

VPR-logo_LV-transparent

A/S Lazdonas Piensaimnieks

Madonas novada lepnums 2023

Madonas novads
Piena pārstrāde

Kontakti:
Klētis, Lazdona, Lazdonas pag., Madonas nov., LV-4824
www.lazdona.lv
lazdonaspiens@apollo.lv
+ 37164825167

A/S „Lazdonas piensaimnieks” veic pilnu piena pārstrādes ciklu – piena sagādi, pārstrādi, piena produktu ražošanu un realizāciju. Ražoto produktu klāsts ir ļoti daudzveidīgs – piens, krējums, biezpiens un biezpiena izstrādājumi, jogurti, deserti. Visa produkcija tiek pagatavota no augstas kvalitātes izejvielām – piena, kas tiek iepirkts no vietējām zemnieku saimniecībām un kooperatīvām sabiedrībām. Ražojot produkciju tiek ievēroti un uzlaboti visi tehnoloģiskie procesi, lai produkts pārstrādes laikā ne tikai saglabātu savu vērtību, bet pat uzlabotos tā garša un uzturvērtības. 

Akciju sabiedrība “Lazdonas piensaimnieks” šobrīd strādā pie nišas produktiem ar augstu pievienoto vērtību, BIO produktiem un Zaļās karotītes produktiem, desertiem un programmas “Skolas piens”. “Zaļās karotītes” simbols piešķirts 19 produktiem, savukārt BIO simbols 3 produktiem.

Madonas novads lepojas, ka te atrodas viens no vecākajiem Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem, kas ar paaudzēs nodotām zināšanām un vērtībām, joprojām turpina 1922. gadā dibinātās piensaimnieku sabiedrības aizsākto piena pārstrādi.

100 gadu laikā Lazdonas piensaimnieks ne reizi nav pārtraucis ražošanu. Pat pirms tam, 19. gadsimta beigās, telpās, kur šodien notiek mūsdienīga un moderna ražošana muižas pagrabos darbojusies sierotava. 1993. gadā, kad Latvijas neatkarība tika atgūta un pamazām atjaunota, arī Lazdonā pie viena galda sēdās vietējie zemnieki un tā laika “Rēzeknes konservu kombināta Cesvaines sviesta, siera rūpnīcas, Lazdonas pilnpiena produkcijas ceha” darbinieki, lai pārņemtu piensaimniecības uzņēmumu savās rokās. Tāds uzņēmīgu un atbildīgu cilvēku lēmums ir pasargājis Lazdonas piensaimnieku no iespējamas darbības pārtraukšanas. Rezultātā tika atjaunots piensaimnieku kooperatīvs, savukārt 1997. gadā kooperatīvo sabiedrību reorganizēja par akciju sabiedrību “Lazdonas piensaimnieks” un vēl joprojām tas pieder vietējiem iedzīvotājiem – zemniekiem, darbiniekiem.  

Šodien “Lazdonas piensaimnieks” ir iemantojis uzticamību klientu vidū un kļuvis par atpazīstamu zīmolu visā Latvijā, tādējādi pārstāvot arī Madonas novada vārdu. Uzņēmums godā un joprojām turpina ražot senču gatavotos produktus, tikai pielietojot mūsdienu tehnoloģijas. 

Kolektīvā ik gadu strādā vidēji 80 cilvēki. “Viens no iemesliem, kāpēc strādāt, neapturot ražošanu, ir mūsu darbinieki, no kuriem daudzi gadu gadiem strādājuši šeit,” norāda A/S “Lazdonas piensaimnieks” vadītāja Elvīra Utināne un atzinīgi novērtē, ka, pateicoties arī vietējiem apkārtnes zemniekiem, kuri ir lojāli uzņēmumam, var turpināt attīstību. 

Veiksmes atslēga? Tāda var būt tikai veiksmīgas pārdošanas gadījumā, bet uzņēmuma attīstība, lai varētu tik ilgus gadus pastāvēt, ir ļoti rūpīgs darbs, liela atbildība pret cilvēkiem, ar ko sastrādāties, precizitāte, godīgums” savā pieredzē dalās Elvīra. Mainīgie apstākļi visās jomās rada arī bažas, ka reģionā paliek arvien grūtāk atrast darbiniekus.

Lielākie izaicinājumi ir saistīti ar kopējiem ekonomiskajiem pavērsieniem, kas bieži gadās gan tirdzniecībā, gan lopkopības nozarē. “Mēs esam atkarīgi ne tikai no sava darba, mēs esam atkarīgi arī no zemnieku veiksmēm un panākumiem, tirgotāju apstākļiem. Tas ir liels izaicinājums un risks”.

Uzņēmums “Lazdonas piensaimnieks” ik gadu iegulda finanšu līdzekļus, lai ar ES projektu līdzfinansējumu varētu attīstīties “Mēs visas iekārtas esam atjaunojuši, nomainījuši pret mūsdienīgām, izmantojot Eiropas Savienības atbalstu un ieguldot savu nopelnīto. Domājot par vidi, esam uzlabojuši notekūdeņu attīrīšanas sistēmu. Ir jāstrādā atbildīgi,” tā vadītāja.  

 Motivācija darboties ir katra jauna diena, kas nāk ar jauniem notikumiem, pavērsieniem, iespējām, kas nekad nav vienādas.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp