Vidzemes veiksmes stāsti

VPR-logo_LV-transparent

Piemājas saimniecība Cinīši

Mājražotājs 2023

Varakļānu novads
Kazas piena pārstrāde

Kontakti:
“Cinīši”, Varakļānu pagasts, Varakļānu novads
jolantanagle94@gmail.com
+ 37128325824

Piemājas saimniecība “Cinīši” ir ģimenes uzņēmums, kas audzē un kopj kazas, nodarbojas ar kazas piena produktu pārstrādi, gatavojot kazas piena mājas saldējumu, sieru. Produkciju ražo no pašu gatavotām izejvielām, nodrošinot videi draudzīgu ražošanas procesu. Produkcija ir pieejama tirgos un publiskos pasākumos Varakļānu novadā un ārpus novada robežām.

Ar kazkopību ģimene nodarbojas kopš 2017.gada. Līdz tam ģimenes vecāki audzēja govis, bet saprotot, ka jauniešus tāda saimniekošana laukos nesaista, pārdevuši lopus un atveduši mājās pirmās divas kaziņas, taču šobrīd ganāmpulkā ir vairāk kā 60 kazu. Meita Jolanta izdarījusi izvēli – pārcēlusies no Rīgas, no labi apmaksāta darba, uz savām dzimtas mājām, lai kopā ar mammu, tēti un brāli realizētu sapņus par savu uzņēmējdarbību. Tēva un dēla galvenās rūpes ir tehnika un kazkopība, mammai – dzīvnieku labturība un meitai Jolantai ražošana, pārdošana, dokumentu kārtošana.

Saimniecībā eksperimentēšana ir viens no aizrautības elementiem, kā dzīvi un darbu padarīt interesantāku gan sev, gan klientiem. Šobrīd saimniecībā tiek ražoti 4 veidu kazas piena sieri un 4 veidu kazas piena saldējumi. Pirmās siera receptes ir mammas izstrādātas, ņemot talkā senču gudrības un ģimenes mantojumu. Saldējuma receptes ir Jolantas veidotas. Pirmie sieri tapuši savas mājas virtuvē, lielajos katlos, pie malkas plīts. Mamma saka, ka meitas saldējums ir veselīgs našķis pieaugušajiem.

Eksperimentu bija ļoti daudz, līdz sanāca produkts, kas patīk pašiem,” atzīst Jolanta, “ar labākajām idejām ir tā – vieni saka, ka tās rodas garāžā, es saku tās rodas nakts vidū”. Pēc kādas bezmiega nakts un ideju meklēšanas interneta dzīlēs, Jolanta nākamajā rītā prezentēja savu ideju par kazas piena saldējumu, aicinot ģimeni pamēģināt to darīt. Šaubas bijušas lielas – vai spēs, vai izdosies, nācies diskutēt pašai ar sevi, kad prāts teica – “Tu nezini, kā ražo saldējumu, Tu nezini, kā tas notiek, Tu nezini, kādas ir prasības”, bet sirdī ideja nepazuda. Sekoja mēģinājumi, daudzi bija neveiksmīgi, bet, pacietīgi risinot nezināmos, viss izdevās.

Izaicinājumu netrūkst, jāatrod veids, kā varam nogādāt produktu savam klientam. Vai jāizdomā, kā klients var atrast ceļu pie mums. Kā sevi parādīt? Saldējums ir produkts, kas tiek ražots ļoti plašā sortimentā. Veikali pilni, kā atšķirsimies? Ejam soli pa solim, katru jautājumu risinot atsevišķi. Tā arī tiekam galā,” atklāj Jolanta.

Par izvēli, kur attīstīt savu uzņēmējdarbību, divu domu nebija. “Lauki mēdz aizaugt, cilvēki mēdz pārcelties projām. Mēs tā negribējām. Te ir mūsu dzimtas mājas. Mēs piecirtām kāju pie zemes un teicām – mēs te paliksim, mēs te strādāsim”.

Ģimene kā vienu prioritātēm izvirzījusi dzīvnieku labturību, viņi rēķinās ar to ritmu un vajadzībām. Saimniece atzīst, ka lai strādātu ar dzīvniekiem, tai jābūt sirdslietai, jābūt pacietībai. Jājūt, vai varēs dzīvnieku vajadzības stādīt tik pat augstu kā savējās. Jolanta ir pedants un kā pati uzsver, produktu ražošanas jomā tas ir ļoti noderīgi.

Attīstīt un turpināt eksperimentēt ar idejām ģimeni motivē gandarījums – atsauksmes, regulāro klientu skaita pieaugums. Jo īpašs prieks un cerība, ka sasniegt var jebko, Jolantai ir par savu nakts ideju, kas šķita nereāla, bet nu ir iedzīvināta. Jaunajiem uzņēmējiem iesaka nebaidīties, uzaudzēt biezu ādu, un nepadoties.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp