Vidzemes veiksmes stāsti

VPR-logo_LV-transparent

Z/S Purmaļi

Saimniecība 2023

Valkas novads
Dārzeņu audzēšana

Kontakti:
“Purmaļi”, Ērģemes pagasts, Valkas novads

vilnisvehi@inbox.lv

+ 371 29473829

Zemnieku saimniecība “Purmaļi”, ar vairāk kā 25 gadu pieredzi, audzē dārzeņus 40 hektāru lielā platībā. Uzņēmums spēj piedāvāt darbu 10 līdz 12 strādniekiem.

ZS “Purmaļi” ir viena no lielākajām lauka dārzeņu audzētāju saimniecībām Vidzemē. Tā atrodas Valkas novada Ērģemes pagastā. Grūti atrast tādu dārzeni, kuru ZS Purmaļi neaudzē, jo Vilnis Vehi savā saimniecībā audzē sākot no siltumnīcu dārzeņiem – tomātiem, gurķiem un paprikai līdz pat zaļumiem, kabačiem un ķiplokiem. Vislielākās platības saimniecībā aizņem tradicionālās dārza kultūras – kartupeļi, kāposti, burkāni, bietes un sīpoli.

Saimniecība ar savu produkciju apgādā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus, skolas un daudzus iedzīvotājus visā Vidzemē. Produkcija pārsvarā tiek piedāvāta vairumā, bet iespējama arī mazumtirdzniecība sezonas laikā. Izcili gardi ir Purmaļu skābētie kāposti. ZS Purmaļi saimnieks Vilnis Vehi aktīvi izglītojas pats, kā arī dalās savā darba pieredzē ar citiem, savā saimniecībā rīkojot lauku dienas un dažādus seminārus, sadarbībā ar LLKC.

 

Uzņēmums dibināts 1992. gadā. Visus šos 30 gadus saimnieks Vilnis Vehi ir aizrāvies ar dārzeņu audzēšanu. Uzņēmuma pirmie gadi bijuši izmēģinājuma gadi un kā jau visiem tā laika zemniekiem, lauksaimniekiem, arī Vilnim bijuši gan lopi, gan graudaugi un dārzeņi tikai ļoti minimāli. Pamazām ekonomiskā situācija un paša vēlmes novirzīja uzņēmējdarbības akcentus uz dārzeņu audzēšanu.

Vilnis, pateicoties ilggadējai sadarbībai ar vietējo dārzeņu vairumtirgotāju, nemeklē realizācijas kanālus Rīgā un tā ir ļoti liela prioritāte vietējā tirgū.

Izmēģināju visu, arī cidonijas audzēt, līdz atradu dārzeņus, kuru audzēšana padodas un kam ir pieprasījums. Pamazām iepatikās, un tā arī palēnām attīstīju savu saimniecību – caur lietām, kas patīk,” norāda saimnieks Vilnis. “Galvenais lai pietiek spēka! Lai būtu par uzņēmēju laukos nepieciešama liela apņemšanās, vēlme darīt un ļoti daudz spēka darīt”.

Riski ar ko nākas saskarties ir dažādi. Viena daļa nemainīgie, piemēram, laikapstākļi, katrs gads ir pārbaudījums, izaicinājums pielāgoties. Dažus mainīgos riskus var pat koriģēt. Piemēram, var mainīt realizācijas vietas. 

Par nākotnes iecerēm uzņēmējs bažīgs: “Bīstami runāt, plānot kaut ko, jo situācija ļoti mainās. Ir vēlme panākt lielāku stabilitāti. Mūsu nozarē ļoti daudz ir atkarīgs no tiem, kas iegādājas mūsu audzēto preci un arī no likumdošanas daudz atkarīgs. Tai pat laikā neredzu citu nodarbošanos, kur ieguldīt savu enerģiju.”

Saimnieks Vilnis uzsver: “Ļoti vajadzīgs jauns spars, enerģija, jauni risinājumi, neatlaidība.

Ja ir vēlme būr par lauksaimnieku, ir jāsāk ar domu, ko vēlas darīt, un jāsaprot, ka ir vajadzīga zeme. Tā nav viegla sfēra. Jo visu sākt no nulles, sākt bez atbalsta ir grūti”.

Ir jārēķinās, ka visi esam saistīti vienotā Eiropas tirgū, ir jāpaaugstina sava konkurētspēja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp